Каталог товарів

Чим небезпечні ПАРи?

Категорії

Постійні нав'язування рекламою та ринком тих чи інших продуктів робить безпеку вибору миючих засобів та косметики дуже сумнівною.

Отож, наразі розберемо ПАРи. Вони містяться практично у всіх мийних засобах: мило, засіб для миття посуду, пральний порошок, кондиціонер для білизни, засоби для прибирання приміщень та ін., а також в косметиці: шампуні, лосьйони, тоніки і т.п.

Що таке ПАР?

ПАР або поверхнево-активна речовина - це органічна речовина, яка може змінювати поверхневий натяг рідини.

Якщо звичайну воду можна налити в стакан трохи вище країв, то воду, що містить ПАР, так налити не вийде - вона не буде утримуватися вище країв склянки. Саме властивість змінювати поверхневий натяг, дозволяє ПАР видаляти молекули бруду з поверхні і переносити їх в миючий розчин.

Які бувають ПАРи?

Виділяють чотири основні класи ПАР, кожен з яких розпадається у воді:

  • Аніонні (-)
  • Катіонні (+)
  • Амфотерні (-) або (+)*
  • Неіоногенні (не утворюють іонів)

*залежно від pH середовища, ПАР можуть проявляти катіонні (в кислому середовищі pH<7) або аніонні (в лужному середовищі pH>7) властивості.

Дослідження Наукового центру превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім.академіка Л.І. Медведя показали, що за ступенем збільшення токсичності ПАР можна розподілити в наступному порядку:

неіоногенніаніоноактивнікатіоноактивні

При потраплянні до організму людини найбільш токсичну дію мають катіонні ПАР, а найменшу - неіоногенні ПАР. Аніонні ПАР займають проміжне положення за ступенем токсичності.

Шляхи потрапляння ПАР до організму людини:

  1. Питна вода;
  2. Прання білизни;
  3. Миття посуду;
  4. Прибирання оселі;
  5. Носіння одягу;
  6. Зберігання засобів разом з харчами.
Безпека використання ПАР в побуті

Широке використання засобів на основі ПАР призводить до постійного впливу поверхнево-активних речовин на організм людини, що може привести до порушення обмінних процесів в організмі.

Збільшення відсотка концентрації ПАР у засобах здатне викликати деякі алергічні реакції: від легкого роздратування шкіри до дерматиту.

Головними показниками, що відрізняє безпечні миючі засоби та пральні порошки є:

  • Зменшене поглинання ПАР тканинами;
  • Полегшене змивання ПАР з посуду;
  • Мінімізація появи алергічних реакцій.

Для порівняння: аніонні та катіонні ПАР поглинаються тканинами набагато інтенсивніше, ніж неіоногенні. Але при додаванні в миючий засіб неіоногенних ПАР, поглинання тканинами аніонних та катіонних ПАР зменшується у 2-3 рази.

Інше порівняльне дослідження показало: хоча основна маса ПАР змивається з поверхні посуду після першого ополіскування, проте неіоногенні ПАР видаляються значно легше, ніж аніонні та катіонні.

Вплив ПАР на навколишнє середовище

Більшість ПАР мають надзвичайно широкий діапазон негативного впливу на навколишнє середовище. Молекули ПАР мають здатність накопичуватися на різних поверхнях, вони поширюються течією і вітром на значні відстані, потрапляють у питну воду, в рослини, фрукти, овочі, ягоди, а потім і в наші організми.

На жаль, в сучасному світі людина і навколишнє середовище постійно піддаються впливу поверхнево-активних речовин. Тому дуже важливо, щоб виробники обов'язково вказували на продукції відсоткове співвідношення всіх класів ПАР, що входять до складу. Оскільки, чим більше відсоток аніонних або катіонних ПАР, тим вище їх концентрація в засобі, а отже, більшу токсичну й накопичувальну дію цей засіб має на організм та навколишнє середовище. Але, якщо до складу також включені неіоногенні ПАР, токсичність засобу може бути якоюсь мірою нейтралізована.

Ми уважно вивчаємо склад і відбираємо тільки найкращі та безпечніші засоби побутової хімії для нашого магазину. Саме тому, з усього асортименту екобрендів в Еколюбі представлені тільки обрані товари. При купівлі миючих та чистячих засобів в інтернет-крамниці Еколюб, ви можете бути впевнені в їх безпеці. Ми ретельно відбираємо продукцію з правильною концентрацією ПАР, щоб будь-який засіб, представлений в нашому каталозі, був нетоксичним як для вас, так і для навколишнього середовища.

Цікаві факти:

  • мило на основі ПАР існує вже майже 4000 років і залишається найбільш поширеною у світі поверхнево-активною речовиною;
  • ПАР знижують надходження кисню з повітря у воду (на 15-20%).
( 6 )
Рекомендовані товари

Немає на складі

Порошок исключительно из растительных веществ с экстрактом мыльного ореха для ручной и машинной стирки цветных и белых вещей. Подходит для стирки детских вещей с самого рождения. 1,1 кг - 20 циклов стирки. 2,475 кг – 45 циклов стирки. 4,4 кг – 80 циклов стирки (4-5 кг белья).

 

Немає на складі

Органическое средство для стирки белых и цветных вещей при любых температурах (от 30°), с эффектом сохранения яркого цвета и белья вещей. 1,5 л = 20 стирок.

Немає на складі

Эффективное органическое средство для стирки белого и цветного белья при температуре 30-90 град. Концентрат.

Немає на складі

Оказывает смягчающее и успокаивающее действие. Не сушит кожу. Неароматизированное, на основе оливкового масла.

Немає на складі

Подарит волосам необходимое количество влаги благодаря алоэ вера и глицерину, обеспечит им деликатный уход.

Немає на складі

Бесфосфатный экопорошок для стирки детского белья на основе египетской соли Трона. Подходит для х/б и льняных тканей при температуре от 30 до 60 С.
Коментарі
Поки немає відгуків
Написати коментар
Ім'я, прізвище для оформлення посилок*
Email
Введіть коментар*
Відібрані товари за складом, а не просто з назвою
Відібрані товари за складом, а не просто з назвою "натуральний" або приставкою "еко"
Етичні товари - не містять елементи вбивства тварин, не тестуються на тваринах
Етичні товари - не містять елементи вбивства тварин, не тестуються на тваринах
Принцип зеленого офісу,
Принцип зеленого офісу, "reuse" и "upcycling" пакування. Соціальна відповідальність (проактивність, чесність, доброчинність)
Безкоштовна доставка по Україні від 1000 грн. Самовивіз з офісу м.Київ
Безкоштовна доставка по Україні від 1000 грн. Самовивіз з офісу м.Київ